tiistai 8. lokakuuta 2013

...Lihaton lokakuu ei tunnu missään

Täytyy myöntää, että olen vähän pettynyt Lihattomaan lokakuuhun. Luulin kokevani jonkin suuren muutoksen olossani, kun jätin ruokiani dominoivan lihan pois ruokavaliostani. Missä on järjen sumentama nälkä ja voimattomuus tai olemisen sietämätön keveys?

Nyt lihatonta arkeani on takana jo melkein yhdeksän päivää (se todella on varmaan pisin aika, kun olen ollut syömättä lihaa) ja oloni tuntuu täysin samalta kuin ennen uutta kokeiluani. Olen toki tehnyt joitain uusia huomioita: Vegehampurilainen on krapulassa aivan yhtä hyvää kuin naudanlihapihvihampurilainen ja juustokumina on loistava mauste kasvisruokiin.

Annoskateussaldo on yhdeksän päivän jälkeen aika matala: Kaksi. Perjantaina lusikoin katkerana kasvissosekeittoa suuhuni samalla kun kolme työkaveria ympärilläni söivät herkullisen näköistä jauheliha-kesäkurpitsapastaa. Eilen pestokana-annos näytti, tuoksui ja varmasti maistuikin paremmalta kuin omalla lautasellani oleva katkarapu-nuudelikeitto. Keittojen määrä ruokarepertuaarissani on muuten kasvanut eksponentiaalisesti.

Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, että olen ryhtynyt tähän leikkiin, sillä nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan pakotan itseni oppimaan uusia ruokalajeja ja kokkaamaan jotain muuta kuin turvallisia lihakastikkeita. Uusi suosikkini on mausteinen linssikeitto, jonka tein Pippurimylly-ruokablogin ohjeella. Kirjoittajalla näytti olevan muitakin kiinnostavia ruokaohjeita, kuten hampurilainen, jossa kruunu ja pohja tehdään nuudelista. Luovuus kunniaan!

Vaikka punaisen lihan paluu on tulossa marraskuussa, olen päättänyt vähentää sen syömistä reilusti ja rajoittaa syönnin esimerkiksi viikonloppuihin. Moiselle vähennykselle on niin ekologisia, eettisiä kuin terveydellisiä perusteluja, joten en keksi yhtään syytä olla vähentämättä lihan syöntiä. Sitä paitsi, kun ostan lihaa harvemmin, voin useammin valita kalliimpaa luomua.

En ole ollut ongelmissa proteiinilähteiden kanssa, vaikka aluksi sitä hieman pelkäsinkin. Viime viikolla söin kalaa kolme kertaa ja omissa ruuissani olen käyttänyt tofua ja linssejä. Äitini kehotuksesta alan syömään pähkinöitä kourallisen päivässä, ja kas – lisää proteiinia! Jääkaappiini viime viikon alussa ostamani kananmunat ovat vielä syömättä, mutta aion ehdottomasti syödä ne ja jatkaa uusien ostamista, sillä kananmunien proteiinia äitini nimitti täydelliseksi.

Olen päättänyt sivistää itseäni tämän kuun aikana ja lukea Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä -kirjan, jotta saisin vähän lisää syvyyttä koko kokemukseen. Nyt tosin olen täysin Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin -klassikon lumoissa, joten minun on ahmittava se ensin.

Se on yhtä helppoa kuin ruokavalion riisuminen lihasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti